Γ Ανθυπολοχαγός Μαυροδήμος Ιωάννης από τη Σπερχειάδα | ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Ανθυπολοχαγός Μαυροδήμος Ιωάννης από τη Σπερχειάδα

  6 Οκτωβρίου 1912 ο πρώτος Έλληνας νεκρός αξιωματικός των Βαλκανικών πολέμων

2019-10-09 10:55

6 Οκτωβρίου 1912,ο  Μαυροδήμος Ιωάννης, Ανθυπολοχαγός 7ου λόχου του 2ου Συντάγματος Πεζικού από τη Σπερχειάδα,  πέφτει ηρωικά στην μάχη της Ελασσόνας, (ο πρώτος Έλληνας νεκρός αξιωματικός των Βαλκανικών πολέμων)
Η οικογένειά του έχοντας μακρά στρατιωτική παράδοση, πρόσφερε στο Γένος, σε κάθε πόλεμο, και από έναν Μαυροδήμο. Το 1821, το 1886, το 1897. Δεν είχε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα αποφοιτήσεως τού ανθυπολοχαγού Ιωάννη Μαυροδήμου από την Στρατιωτικής Σχολή, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος. «…Την ημέρα που ο λόχος του επρόκειτο να λάβει μέρος εις την μάχην, εσηκώθηκε πρωί, εξυρίσθη, εκτενίσθη, διέταξε και τού έφεραν την καλή του στολή, τις καινούργιες του τις μπότες, τα άσπρα του γάντια, τέλος στολίστηκε σαν γαμπρός, ετράβηξε το σπαθί και είπε στους άνδρας του: εμπρός παιδιά… Και σκοτώθηκε από τους πρώτους».
Στον τάφο τού ήρωα είναι χαραγμένο: «Ἠδὺ τὸ ὑπὲρ πατρίδος τελευτᾶν. Ἰωάννης Ἀλεξ. Μαυροδῆμος, ἀνθυπολοχαγὸς Πεζικοῦ, ἐκ Φθιώτιδος, ἐτῶν 26, πρῶτος Ἀξιωματικὸς πεσὼν ἐνδόξως ἐν τῇ μάχη τῆς Ἐλασσόνος, τῇ 6η Ὀκτωβρίου 1912».
______________________
[Πηγή: Κείμενο τού δάσκαλου Δημήτριου Νατσιού με τίτλο: «Ποιούς ‘βολεύει’ η ιστορική λήθη;»

Share on Google Plus

0 σχόλια: